Știi care sunt cele mai surprinzătoare dependențe din viața de zi cu zi?

Produse obisnuite precum balsamul pentru buze, inghetata sau crema hidratanta, dar si anumite obiceiuri precum exercitiile fizice sau sexul…toate pot sa duca la dependenta.

Dar este foarte important sa le detectezi pentru a putea actiona si pentru a obtine cat mai repede ajutor adaptat nevoilor tale.

Cuvintele « dependenta » sau « adictie » sunt cel mai adesea asociate cu sexul, cu alcoolul sau cu jocurile de noroc. Si totusi, exista o multitudine de alte obiceiuri cotidiene care se pot transforma in dependenta.

Iata cateva dependente care pot parea banale, dar care se pot transforma repede in cosmar.

Balsamul de buze. Daca ai deja o prietena sau chiar un prieten care aplica mereu pe buze balsamul pe buze, obsesiv sau repetitiv, acest lucru poate avea o explicatie stiintifica. Ingredientele din aceste produse, cel mai adesea pe baza de petrol, pot pana la urma sa usuce buzele deci intri intr-un cerc vicios. Persoana poate deveni astfel dependenta de o anumita textura sau senzatie pe buze.

Crema hidratanta. Daca ai tendinta sa iti hidratezi pielea mai multe de 2 ori pe zi, inceteaza. Acest lucru poate sa devina contra- intuitiv si poate face ca pielea ta sa devina dependenta de produsele hidratante. Utilizarea constanta de produse pentru hidratat va face ca pielea ta sa devina mai « lenesa ». Iar daca ai pielea sanatoasa, pur si simplu nu ai nevoie de acest produs.

Exercitiile fizice. Ziua ta nu este completa daca nu ai alergat, daca nu ai facut gimnastica sau daca nu te-ai plimbat pe bicicleta? Exercitiile pot sa dea si ele dependenta, deoarece pot reprezenta o maniera de a ne controla emotiile.

Rontaitul de gheata. Numit si pagofagie, rontaitul de gheata este considerat a fi o problema de alimentatie. Este un lucru specific pentru carentele in fier dar si un semnal de alarma pentru problemele obsesiv- compulsive.

Tatuajele. Acest lucru poate declansa o forma de dependenta psihosomatica. Aceste desene pot sa influenteze felul in care ne percepem, cum ne pricep ceilalti. De asemenea, poate influenta increderea in sine.

Selfie-urile. Afisarea obsesiva pe relele sociale in selfie-uri, in speranta de a obtine cat mai multe like-uri poate provoca o dependenta de dopamina in organism. Senzatia de competitie sociala se transforma in dependenta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?